Ιάκωβος Γκόγκουα: Μας ξεναγεί στο παραμυθένιο Ταλίν!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ιάκωβος Γκόγκουα: Μας ξεναγεί στο παραμυθένιο Ταλίν!

Η πρωτεύουσα της Εσθονίας έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία να αφηγηθεί. Πηγαία ενδιαφέρουσα ισορροπεί ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν και διηγείται συναρπαστικές ιστορίες σε όσους έχουν την ευκαιρία να την επισκεφτούν.

Ένας από αυτούς και ο Ιάκωβος Γκόγκουα, ο οποίος βρέθηκε στο όμορφο Ταλίν, με αφορμή τη συναυλία που πραγματοποίησε εκεί ο The Weeknd και δηλώνει γοητευμένος από το συνδυασμό της πλούσιας ιστορίας και του νεωτερισμού του. «Είναι ένα μέρος όπου μπορείς να περπατήσεις σε δρόμους αιώνων και στη συνέχεια να κάνεις σύγχρονες δραστηριότητες, ενώ η ζεστασιά και η φιλοξενία των ανθρώπων της σε κάνουν να νιώθεις σαν στο σπίτι σου. Και όταν αυτό, μπορεί να συνδυαστεί και με μία συναυλία ενός από τους κορυφαίους σημερινούς καλλιτέχνες, τότε η εμπειρία σε αυτή τη μαγευτική πόλη γίνεται πραγματικά ανεπανάληπτη!» μας λέει και προσθέτει: «Η Παλιά Πόλη, η Vanalinn, είναι ένα πραγματικό στολίδι! Η μεσαιωνική της γοητεία με τα λιθόστρωτα δρομάκια και τα αρχαία κτήρια είναι πραγματικά μοναδική. Η περιπλάνηση στα στενά της σοκάκια είναι μια εμπειρία που προκαλεί δέος».

Ο γιατρός συνεχίζει τη… νοερή ξενάγησή μας στο Toompea Hill: «Είναι ένα άλλο σημείο που “κόβει” την ανάσα. Η θέα από εκεί ψηλά είναι υπέροχη, ειδικά με φόντο τον καθεδρικό ναό του Alexander Nevsky να υψώνεται στο βάθος. Ο συνδυασμός αρχιτεκτονικής και φύσης είναι απλά μαγευτικός».

Ο Ιάκωβος Γκόγκουα είχε, επίσης, τη χαρά να εξερευνήσει το Telliskivi, μια ζωντανή γειτονιά γεμάτη τέχνη, πολιτισμό και δημιουργικότητα. «Είναι μια απόδειξη της σύγχρονης πλευράς του Ταλίν και της ικανότητάς του να διατηρήσει την κληρονομιά του, ενώ “αγκαλιάζει” το μέλλον» αναφέρει και μας προτρέπει να επισκεφθούμε το Εσθονικό Εθνικό Μουσείο. «Είναι ένα ζωντανό μουσείο, που παρουσιάζει τη ζωή και τις παραδόσεις της Εσθονίας, δίνοντάς μας μια ματιά στην πλούσια κληρονομιά της χώρας».

Το ίδιο ενδιαφέρουσα είναι και η… νύχτα στο Ταλίν. Όταν ο ήλιος δύει, η νυχτερινή ζωή του Ταλίν ζωντανεύει. «Από μοντέρνα μπαρ και κλαμπ στην περιοχή Telliskivi μέχρι φιλόξενα κοκτέιλ μπαρ διάσπαρτα σε όλη την πόλη, στο νυχτερινό Ταλίν υπάρχει κάτι για όλους» μας λέει με ενθουσιασμό και, φυσικά, αναφέρεται και στη γαστρονομική σκηνή της πόλης που απογοητεύει κανέναν! «Απολαυστικός συνδυασμός παραδοσιακών εσθονικών πιάτων και διεθνών γεύσεων. Δεν μπορείς να φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις μερικές τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως η σούπα ψωμιού, το μαύρο ψωμί, το Mulgipuder ή το κίσελ».